Várdombi Általános Iskola

 

 

PalyazatInfoblokk

Az iskola története

A várdombi iskola története 1773-ban kezdődött. Az egy tanerős, német oktatási nyelvű katolikus népiskolából fokozatosan fejlődött ki a nyolc osztályos iskola, amit 1948-ban államosítottak. Teljesen osztottá azonban csak 1954-ben vált, amikor már 190 tanulóval és 10 pedagógussal működött. Az oktatás nyelve az 1920-as évektől változott magyarra.

1971-től - az országosan jellemző körzetesítési hullám következtében - az alsónánai felsős gyerekek is a várdombi iskola tanulói lettek, ami számottevően megemelte az osztálylétszámokat. Ekkor intézményünk az alsónánai alsó tagozattal együtt Bátaszékhez tartozott, és a helyi nevelő-oktató munkát Salgó Sándorné igazgató-helyettes koordinálta.

Az iskola vezetősége mindig arra törekedett, hogy biztosítsa a minőségi munkavégzés feltételeit. A tantestület magas színvonalú szakmai munka iránti igényét mutatja az a döntés is, mellyel 1986-ban bevezetésre került az ÉKP. Ezt a programot Csizmazia Sándor ismertette meg a tantestülettel, aki az 1985/1986-os tanévtől igazgatóként dolgozott Várdombon. Az ő irányításával indult el a program, és fölmenő rendszerben eljutott 8. osztályig. 1991-ben - Csizmazia Sándor távozása után - az új igazgatónk Szamos Józsefné lett, aki a kezdetektől támogatója és aktív részese volt az ÉKP-nak. A mai napig ő a vezető, a gyerekek, a pedagógusok és a falu megelégedésére. Munkájának köszönhetően teljesen újjá épült iskolánk, korszerű, igényes, esztétikus környezetben folyik a nevelő-oktató munka. A személyi feltételek is tovább javultak, szinte 100%-os a szakos ellátásunk, sőt a pedagógusok többsége két diplomával is rendelkezik, köztük 5 fő szakvizsgázott is.

Az ÉKP-pedagógián belül kiemelt szerepet kap a nemzetiségi német nyelvoktatás, az SNI tanulók integrált oktatása, az egészséges életmódra nevelés (úszásoktatás, gyógytestnevelés) és a művészeti nevelés (színjátszás, kézműves tevékenységek, tánc).

Kiemelkedő rendezvénye iskolánknak az immár negyed évszázadra visszatekintő rangos színvonalú, megyei szintű Weöres Sándor Versmondó Verseny, melyen tanévenként 60-70 diák mond verset a Magyar Kultúra Napján.

Az elmúlt 10 évben tanítványaink közül többen értek el kiemelkedő eredményeket.

Dokumentumok:

Pályázat a Várdomb-Alsónána Általános Iskola Intézményvezető beosztás ellátására - 2018 (Szamos Józsefné)

Dök vélemény - 2018 (Szamos Józsefné)

Nevelő testület vélemény - 2018 (Szamos Józsefné)

Alkalmazotti vélemény - 2018 (Szamos Józsefné)

Munkaközösségi vélemény - 2018 (Szamos Józsefné)

Szülői munkaközösségi vélemény - 2018 (Szamos Józsefné)

 

 

Házirend

Pedadógiai program

Szervezeti és működési szabályzat

 

Tanévnyitó (2014)

Puskás Petra országos első helyezést ért el az Országos Tűzmegelőzési Bizottság pályázatán

Sportol az iskola

Megemlékezés az aradi vértanúkra

Márton nap

Nyílt nap (11.19)

Horváth Norman - Magyar Versmondók Egyesülete arany minősítés

Chriskindl’Spiel a pécsi adveni programon

Karácsonyi műsor

Weöres Sándor Regionális Versmondó verseny

Farsangi bál (02.14.)

Bemutató előadás (2015.május.15.)

 


 

Pedagógiai hitvallás

Meggyőződésünk, hogy a kisfalvak iskoláira az átlagosnál nagyobb felelősség hárul, hiszen az értékválasztásnál a szűkebb környezet hiányosságait is pótolniuk kell. Így az iskolánk profilja nem szűkül le egy adott területre, hanem minden tanuló érdeklődésének, képességének és szükségletének megfelelő, elitnek tartott képzési színvonal megteremtésére törekszünk.

 


 

Az iskola általános adatai

Név: Várdombi Általános Iskola
Cím: 7146 Várdomb Kossuth u.121.
Tel./e-mail: 74/430-158 / Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Igazgató: Szamos Józsefné
Fenntartó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ
Alapítás éve: 1773
Isk. típus: általános iskola

  


 

Az iskola létszámadatai

Osztályok száma: 8

Minden osztály ÉKP szerint tanul

Tanulók száma: 127

Pedagógusok száma: 15

Egyéb személyzet: 9

 


 

Az iskola jellegzetességei

- általános iskolai végzettséget ad

- nemzetiségi német nyelvet minden gyermek tanul /1. osztálytól 8. osztályig heti 5 órában/

- 2. idegen nyelvként tanulható az angol, melyet a fölső tagozatosok választhatnak.

- nyelvvizsgát évente 1-3 tanuló tesz németből

- a kötelező tantárgyi tanuláson kívül a következő tevékenységekből választhatnak a gyerekek:
színjátszás, kézműves foglalkozás, magyar néptánc, társastánc, énekkar, emelt számítástechnika, DSK, gyógytestnevelés (akinek szükséges).


A nyolcadikosoknak lehetőségük van még középiskolai előkészítőre is magyarból, matematikából és németből.

 


 

Eredmények

2004-ben az Országos népdaléneklési versenyen kapott Zsikó Zsuzsanna arany, Zsikó Zoltán, Bölcsföldi Csaba, Tóth Márk és Orbán Péter ezüst minősítést kapott. Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián 2. helyezett lett Pap Kornél.

2005-ben országos gálára jutott Simon Ferenc versmondásból. Egyéb országos versenyen Szinyákovics Réka (természetismeret), Gál Norina és Mózes Máté (OTDK) ért el jó eredményt.

2006-ban Csatlós Tímea, Rácz Alexandra és Simon Ferenc vers- és prózamondással jutott országos versenyre.

2007-ben az OTDK-n 1. helyezést ért el Mózes Máté, 2. helyezést Rácz Alexandra, 3. helyezést pedig Pap Péter. Ebben az évben az Országos Weöres Sándor Színjátszó Találkozón is sikeres volt iskolánk, az eredményt Kirschner Máté, Balogh Máté, Fejes Kinga, Bali István, Pap Dávid, Juhász Anna, Bayerle Johanna, Szőnyi Zsófia, Bagdány István, Bölcsföldi Bence és Hujbert Tibor hozták.

2008-ban az OTDK-án dr. Zsolnai József különdíjban részesítette Mózes Máté tanítványunkat. Kóródi Mariann, Bagdány Szilvia, Rácz Alexandra, Balogh Evelin, Csatlós Tímea és Kerekes Nikolett atlétikából vett részt országos versenyen. Simon Zsanett 1. helyezést ért el a Regősök húrján Országos versmondó versenyen.

2009-ben a KGYTK-án Mózes Máté 2. lett, a Herman Ottó Országos Természetismereti Versenyen Pap Péter 3. helyezést ért el. A sportban a fiúk jutottak országos atlétika versenyre: Csatlós Attila, Ignácz Dániel, Mózes Balázs, Pfeifer Dávid, Csiszár Tamás és Szűcs Márk.

2010-ben Simon Zsanett, Rács Balázs, Rácz Alexandra, Pap Péter és Pap Endre képviselték iskolánkat országos versenyen versmondásból, természetismeretből és helyesírásból.

2011-ben is szerepeltek tanulóink országos versenyen: Ill Patrícia, Rács Balázs és Simon Zsanett versmondásból, Csitkovics Nikolett német prózamondásból, Várnagy Nikolett pedig KGYTK-án.

2012-ben Országos szépíró versenyre jutott Szabó Bálint, Országos német levelező Versenyen 1. helyezett lett Szabados Balázs. Pap Endre 6. osztályos tanulónk négyszeres országos bajnok lett 2000m-es, 1500m-es és 6000m-es futásban.

Az intézmény pedagógiai arculatának kialakításában, a tanulók eredményes munkájának segítésében, az ÉKP adaptálásában, a korszerű oktatási feltételek megteremtésében legtöbbet az igazgató, Szamos Józsefné tett. Fő segítői Molnárné Ivic Erika igazgatóhelyettes, Hornyák Andrásné, Csabók Józsefné és Vas Márta munkaközösség-vezetők, Kollárné Kuris Piroska tagintézmény-vezető és Boros Tiborné NYIK-es szakértő voltak. Az iskola környezetkultúrájának színvonalas alakításáért, az iskolagaléria kiállításainak megszervezéséért Pappertné Csányi Krisztina tanárnőt illeti dicséret, a színjátszásban és versmondásban elért kimagasló eredmények elsősorban Orcskai Marianna tanítónőnek köszönhetőek, de a tantestület minden tagja igyekszik úgy végezni a munkáját, hogy az megfeleljen az ÉKP szellemiségének.

Nyertes pályázataink 10 évre visszamenőleg:
Intézményünk nevében az elmúlt időszakot véve számos pályázatot nyújtottunk be. A nyertes pályázatokon közel 70 millió Ft-hoz jutottunk, ami nagyban segítette céljaink elérését. Legjelentősebbek: infrastrukturális fejlesztésre (Belügyminisztérium) 20 mill., informatikai fejlesztésre (TIOP és egyéb) 15 mill., esélyegyenlőség megteremtésére (4 év alatt) 3 mill., sport feladatokra(Belügyminisztérium Nemzeti Sporthivatala) 1 mill., a pedagógusok teljesítmény motívációjára 3,8 mill., különféle szakmai programokra és szakmai eszközökre 4,5 mill. Ft-ot (TM-i KFA).